Williams in 2024 | 'Williams heeft beste papieren om volwaardige kandidaat in middenveld te worden' (2024)

Williams wist in 2023 een flinke stap voorwaarts te zetten. De laatste plek van een jaar eerder werd ingeruild voor een mooie zevende plek in het constructeurskampioenschap. Onder leiding van de nieuwe teambaas James Vowles wordt er in Grove hard gewerkt om Williams terug naar de top te brengen. Kan het Britse team in 2024 opnieuw een stap zetten? En kan Logan Sargeant dit seizoen wel overtuigen? We bespreken het met redacteuren Lieke Jacobs en Wim G. Vandebilt.

De jaren dat Williams nog meedeed in de strijd om de wereldtitel liggen inmiddels al ver achter ons en ook voor de laatste Grand Prix-zege moeten we alweer terug naar 2012, toen Pastor Maldonado verrassend de GP van Spanje op zijn naam wist te schrijven. De laatste jaren is de Britse renstal steevast terug te vinden in de onderste regionen. Tussen 2018 en 2022 eindigde Williams maar liefst vier keer als laatste in het eindklassem*nt, maar in 2023 werd de weg naar boven ingeslagen. Vowles werd weggeplukt bij Mercedes om de vertrokken teambaas Jost Capito te vervangen. Onder zijn leiding wist het team vorig jaar 28 punten te scoren, wat goed genoeg was voor de zevende plek in het constructeurskampioenschap. Dat smaakt natuurlijk naar meer, maar kan Williams deze stijgende lijn in 2024 doortrekken?

Jacobs verwacht dat in ieder geval wel. 'Ik vind dat ze in 2023 echt een forse stap in de goederichting hebben gezet, en het lijkt me sterk dat ze die stijgende lijn in 2024niet voort zullen zetten. Alles lijkt te kloppen: Albon heefteindelijk de ruimte om zijn talent te laten zien én heeft de nodige ervaring omook het team verder te helpen, Sargeant is pas net begonnen, maar hij deed hetnaar mijn idee een stuk beter tijdens de tweede seizoenshelft, en het team is ontzettend gedreven', spreekt Jacobs haar vertrouwen in een sterker Williams uit. 'In 2022 stonden ze metmaar 8 punten nog laatste in het constructeurskampioenschap zonder enigtoekomstperspectief, maar ik denk dat de Britse renstal momenteel de bestepapieren heeft om een volwaardige kandidaat in het middenveld teworden, als ze dat in 2023 niet al waren. Ze hebben de nodige stabiliteit engedrevenheid al, nu hebben ze alleen nog een bolide nodig, die hen ook kanhelpen het gewenste resultaat te verwezenlijken.'

Tekst gaat na de afbeelding verder.

Williams in 2024 | 'Williams heeft beste papieren om volwaardige kandidaat in middenveld te worden' (1)

Niet iedereen op de redactie is er echter van overtuigd dat Williams de lijn van 2023 door kan trekken. 'Er zijn meerdere redenen waarom te verwachten is dat Williams een plaatsje gaat zakken in het constructeursklassem*nt, zelfs als Albon het beter doet dan in 2023', begint Vandebilt, alvorens hij zijn prognose toelicht. 'De verwachting is niet dat WilliamsAlpine zal voorbijstreven, omdat de voorsprong van het Franse team te groot is,en het aan te nemen is dat dat ook zo zal blijven, temeer omdat Alpine al eengrote sprong gemaakt heeft, ondanks al het technisch malheur dat ze ondervondenhebben. Daarnaast is er het stokje dat Visa Cash App RB tussen de spaken van de Williams zal steken, met de innigere samenwerking metOracle Red Bull Racing. Effectief gaat dat betekenen dat de nieuwe auto van hetvoormalige AlphaTauri en Toro Rosso de RB19 wordt qua effectiviteit en racepace. Gezien de voorsprong in techniek die deze bolide had, zou het zelfszomaar kunnen zijn dat deze auto ook Alpine passeert.'

Kan Sargeant de kloof naar Albon dichten?

Williams houdt in 2024 vast aan hetzelfde rijderspaar en dat is enigszins verrassend te noemen. Sargeant werd in zijn debuutseizoen namelijk op alle fronten overklast door zijn meer ervaren teamgenoot Albon. Waar Albon 27 punten punten wist te scoren, daar bleef de teller voor de Amerikaan op één schamel puntje steken. Ondanks een tegenvallend seizoen kreeg Sargeant toch het vertrouwen van Williams, maar het zal in 2024 wel beter moeten. Op de redactie verwacht echter niemand dat hij Albon de baas zal zijn, maar kan de 23-jarige uit Fort Lauderdale dit jaar wel overtuigen of op zijn minst de aansluiting bij zijn teamgenoot vinden? Daar zijn de meningen wel over verdeeld.

'Ik ga er wel vanuit dat het onderlinge verschil tussen debeide heren kleiner zal worden het komende seizoen. Albon heeft natuurlijk al denodige jaren aan ervaring én weet zelfs al hoe het is om voor eentopteam te rijden naast een coureur die haast onverslaanbaar is. Sargeant mistdat natuurlijk nog', toont Jacobs begrip voor het moeizame debuutseizoen van het Amerikaanse talent. 'Hij heeft pas één jaar achter de rug en ineen Williams-bolide zal je debuutseizoen lang niet zo makkelijk verlopen als ineen McLaren-bolide bijvoorbeeld. Ik denk daarom dat we Sargeant wel watonderschatten op dit moment, want ondanks dat zijn resultaten aardigtegenvielen in 2023 deed hij het in de Formule 2 helemaal niet zoslecht. Ik denk dat de theorie van Franz Tost ook in het geval van Sargeantklopt, want ik ga er wel vanuit dat hij het een stuk beter zal doen nuhij wat meer ervaring op zak heeft. Ik denk echter niet dat hij het gat met Albonvolledig zal kunnen dichten', aldus Jacobs.

Tekst gaat na de afbeelding verder.

Williams in 2024 | 'Williams heeft beste papieren om volwaardige kandidaat in middenveld te worden' (2)

Vandebilt is echter een andere mening toegedaan. Sargeant heeft weinig indruk gemaakt en wat Vandebilt betreft had Williams het stoeltje naast Albon beter aan een ander talent kunnen geven. 'Mijns inziens is Sargeant niet van het kaliber dat jeeigenlijk hoort te verwachten van een Formule 1-coureur, en hoort hij daar ookniet thuis. Op het eind van het 2023-seizoen leek hij het wel iets beter tedoen, maar gezien de prestaties van zijn teamgenoot, presteerde hij zwaar onderde maat', is zijn harde oordeel over de prestaties van de Amerikaan in het afgelopen seizoen.

Dat de 23-jarige aangaf maar moeilijk te kunnen wennen aan het veranderen van de vele instellingen tijdens het rijden, vindt Vandebilt onbegrijpelijk. De kans dat Sargeant ook in 2025 weer op de grid staat, is volgens hem dan ook niet groot. 'Een bestuurder van een raceauto moet dit feitelijk al onder de knie hebben voordat hij wedstrijden gaat rijden. Dat hij hier moeite mee heeft, betekent voor mij dat hij niet in de Formule 1 thuishoort, en eigenlijk al geen zitje voor 2024 had moeten krijgen. Wat dat betreft had Williams beter één van de opkomende (Mercedes-)talenten kunnen inschakelen, aangezien zij effectief ook een soort opleidingsteam voor Mercedes zijn. Met de overstap van Hamilton naar Ferrari per 2025, zie ik het dan ook niet gebeuren dat Sargeant na dit jaar nog een stoeltje heeft, tenzij hij enorm verbetert. Dat zie ik echter niet gebeuren', voorspelt Vandebilt.

'Vowles juiste man om team weer op de rit te krijgen'

In tegenstelling tot Sargeant wordt Albon juist vaak geprezen voor zijn prima optredens in 2023, maar ook de rol van Vowles in het succes moet niet onderschat worden. Head of Vehicle Performance Dave Robson stelde onlangs dat de invloed van de oud-medewerker van Mercedes al in 2023 zichtbaar was. Vandebilt trekt dezelfde conclusie. 'Het is duidelijk dat de communicatie en de samenwerking tussen de verschillende onderdelen van het bedrijf aanzienlijk verbeterd zijn. En op basis van de interviews die ik heb mogen lezen en horen waarin Vowles aan de tand werd gevoeld over zijn aanpak en plannen, kan ik alleen maar concluderen dat hij de juiste man is om het team weer op de rit te zetten.' Gezien de beperkte financiële mogelijkheden zal er op korte termijn niet veel vooruitgang geboekt kunnen worden. 'Zoals hij zelf ook al aangaf, is dit een proces dat niet in dagen of weken gemeten kan worden, maar in jaren. Op zijn vroegst zie ik Williams pas vanaf 2026 weer meedoen in het middenveld', aldus Vandebilt.

Tekst gaat na de afbeelding verder.

Williams in 2024 | 'Williams heeft beste papieren om volwaardige kandidaat in middenveld te worden' (3)

Ook Jacobs denkt dat de rol van Vowles aanzienlijk is maar hoe groot deze precies is, durft ze niet te zeggen. 'Het is lastig om daar na één jaar al concrete conclusiesover te trekken, maar ik denk dat de rol van Vowles echt heel erg groot is. Datwas ook wel te zien aan de resultaten van het afgelopen jaar, want onder zijnleiding reed Albon de sterren van de hemel met het toch wel gebrekkigemateriaal dat hij tot zijn beschikking had. En het feit dat hij Sargeant hetvertrouwen geeft en blijft geven zegt veel over de mentaliteit van Vowles', is Jacobs vol lof over de teambaas van het Britse team. 'Ikdenk dat Williams veel baat heeft gehad en nog zal hebben bij het toekomstperspectiefvan de Brit, want na zijn jaren bij Mercedes én als een soort leerling van TotoWolff heeft hij de fijne kneepjes van het vak bij één van de beste topteams inde F1 kunnen leren, en dat komt nu goed van pas.'

Inmiddels gelooft Jacobs in de werkwijze van Vowles, maar ze moet echter wel toegeven dat ze in het begin haar bedenkingen had. 'Een jaar geleden was ik nogsceptisch over de plannen en geplande herstructurering die Vowles door wildevoeren. Maar ik denk dat de groei die het team in 2023liet zien wel aan heeft getoond dat ze de goede weg in zijn geslagen én dat ze datstiekem toch grotendeels te danken hebben aan de nieuwe teambaas', sluit Jacobs af.

Lees ook
Williams onder Vowles een veel fijnere werkplek: 'Hij stuurt het team op een betere manier aan'
Albon is laatste maanden gespreksonderwerp van de dag: 'Iedereen heeft het er ineens over'
Vowles over werken met Michael Schumacher: 'Daardoor won Rosberg de wereldtitel'
Williams in 2024 | 'Williams heeft beste papieren om volwaardige kandidaat in middenveld te worden' (2024)

FAQs

Who is the new driver for Williams 2024? ›

Williams Racing announces that Franco Colapinto will race with the team for the remainder of the 2024 FIA Formula 1 World Championship season and will compete from the Italian Grand Prix alongside Alex Albon. He will use the race number #43.

Who owns Williams Racing now? ›

This led to it becoming F1's least competitive outfit at the time the Williams family relinquished control in 2020, with Dorilton Capital taking full ownership. Dorilton is a US-based private investment firm that invests in businesses across different industry sectors and Matthew Savage serves as its chairman.

How is Williams Racing doing? ›

After a disappointing season finishing last in 2022, the British team had a strong season in 2023, ending up in seventh place. Logan Sargeant and Alexander Albon will continue as the drivers for Williams Racing in F1 in 2024.

What car does Williams F1 use? ›

Williams Grand Prix Engineering
2024 Formula One World Championship
ChassisFW46
EngineMercedes M15 E Performance
TyresPirelli
Formula One World Championship career
21 more rows

Who will drive for Williams in 2025? ›

Carlos Sainz - who will leave Ferrari at the end of this season - says he's "fully committed to Williams for the future" after signing a deal to drive for the Grove outfit in 2025.

Who will be the next Williams F1 driver? ›

This week's media coverage has been dominated by the news that Franco Colapinto will be stepping up to Formula 1 for the remainder of 2024. The Williams Academy driver is replacing Logan Sargeant and has nine rounds of action to impress — starting with the upcoming Italian Grand Prix.

Who owns Williams engines? ›

Gregg G. Williams is the owner, Chairman, President, and Chief Executive Officer of Williams International: a leading developer and manufacturer of gas turbine engines and one of the largest privately-owned companies in the aviation industry.

Where does Williams Racing get their money? ›

British Formula One team Williams Racing will need more funding from owner Dorilton Capital in the coming years to get on a solid financial footing, according to Team Principal James Vowles. “We're not financially stable,” Vowles said in a Bloomberg TV interview as Williams launched its 2024 livery in New York City.

Who is Williams team principal 2024? ›

July 7, 2024, at 8:30 a.m. SILVERSTONE, England (AP) — Williams team principal James Vowles is considering a possible mid-season switch if Logan Sargeant's Formula 1 form does not improve. The 23-year-old Sargeant is the only American driver in F1.

How many people does Williams Racing employ? ›

Our diverse team of over 1,000 dedicated and determined racers is based at our technology campus in the heart of the UK's Motorsport Valley in rural Oxfordshire.

Who are the new sponsors of Williams Racing? ›

Related Company Profiles

Since the turn of the year, Williams has announced partnerships with SunGod, Komatsu, Keeper Security, Vast Data, and Jumeirah Hotels and Resorts. Williams' commercial partners also include brands such as Duracell, Michelob Ultra, Dorilton, Puma, Pirelli, and Crew Clothing.

What is the new Williams car in 2024? ›

The 2024 livery is a contemporary tribute to Williams Racing's legacy, which includes nine Constructors' World Championships, seven Drivers' Championships and 114 race wins. It will adorn the FW46 car, following the FW naming tradition introduced by legendary team founder Sir Frank Williams.

What engine do Williams use? ›

The power unit rules are changing in 2026 in the sport's next big shakeup. Williams have been powered by Mercedes engines since 2014 and their principal James Vowles was previously strategy director at Mercedes, joining from the Brackley-based team a year ago.

Who will drive for Williams in 2024? ›

Williams have announced that academy driver and F2 racer Franco Colapinto will contest the remainder of the season with the squad, replacing Logan Sargeant as Alex Albon's team mate from the Italian Grand Prix.

Williams – F1 Racing Team – Albon, ColapintoFormula 1https://www.formula1.com ›

Driven on by the brilliance and passion of the late Sir Frank Williams, Williams grew from humble beginnings to become a Formula 1 behemoth, unrivalled by all e...
Williams Racing is one of the world's leading Formula 1 teams. It exists purely to race in the top echelon of motor racing.
Nine-time Formula 1 constructors' champions Williams is one of the most popular and successful British teams in the history of the sport. Its roots date bac...

Who will replace Hamilton at Mercedes? ›

MONZA, Italy (Reuters) -Italian Kimi Antonelli will replace seven times Formula One world champion Lewis Hamilton at Mercedes next season in a deal announced at the 18-year-old's home grand prix on Saturday.

Who is moving to Williams F1? ›

What became immediately clear was that Carlos Sainz would be losing his prized seat with the Italian outfit and would need to start looking elsewhere for a drive come the 2025 season. Ultimately, his search led him to Williams, with the driver and team announcing the move at the start of the summer break.

Who will join Williams F1? ›

Williams Racing today announces that Carlos Sainz will complete the team's driver line-up for the 2025 FIA Formula 1 World Championship season and beyond. With a decade of F1 competition under his belt, Sainz will join Williams from Scuderia Ferrari on a two-year agreement with options to extend.

Who is the backup driver for Williams? ›

As a customer team of Mercedes, Williams does not employ its own reserve driver but instead relies on the talent pool of the Silver Arrows. In 2022, it could call upon the talents of Nyck de Vries or Stoffel Vandoorne - with the former stepping in at Monza after Alex Albon underwent surgery for appendicitis.

References

Top Articles
H-E-B Locations Map
About me - The Lazy Goldmaker
Rosy Boa Snake — Turtle Bay
Swimgs Yuzzle Wuzzle Yups Wits Sadie Plant Tune 3 Tabs Winnie The Pooh Halloween Bob The Builder Christmas Autumns Cow Dog Pig Tim Cook’s Birthday Buff Work It Out Wombats Pineview Playtime Chronicles Day Of The Dead The Alpha Baa Baa Twinkle
55Th And Kedzie Elite Staffing
Midflorida Overnight Payoff Address
Body Rubs Austin Texas
Jeremy Corbell Twitter
Songkick Detroit
Stolen Touches Neva Altaj Read Online Free
What Was D-Day Weegy
No Credit Check Apartments In West Palm Beach Fl
Ap Chem Unit 8 Progress Check Mcq
Slag bij Plataeae tussen de Grieken en de Perzen
Readyset Ochsner.org
今月のSpotify Japanese Hip Hopベスト作品 -2024/08-|K.EG
Alexandria Van Starrenburg
Love In The Air Ep 9 Eng Sub Dailymotion
Ou Class Nav
Razor Edge Gotti Pitbull Price
Powerball winning numbers for Saturday, Sept. 14. Check tickets for $152 million drawing
Weepinbell Gen 3 Learnset
Titanic Soap2Day
2000 Ford F-150 for sale - Scottsdale, AZ - craigslist
3569 Vineyard Ave NE, Grand Rapids, MI 49525 - MLS 24048144 - Coldwell Banker
Impact-Messung für bessere Ergebnisse « impact investing magazin
Ou Football Brainiacs
Gunsmoke Tv Series Wiki
Tamil Movies - Ogomovies
Healthy Kaiserpermanente Org Sign On
Kuttymovies. Com
Taylored Services Hardeeville Sc
Town South Swim Club
Ilabs Ucsf
What Time Does Walmart Auto Center Open
Strange World Showtimes Near Atlas Cinemas Great Lakes Stadium 16
Rise Meadville Reviews
Best Workers Compensation Lawyer Hill & Moin
Daily Times-Advocate from Escondido, California
Lovein Funeral Obits
Xxn Abbreviation List 2023
Electric Toothbrush Feature Crossword
Shoecarnival Com Careers
Mynord
Arcanis Secret Santa
Take Me To The Closest Ups
Argus Leader Obits Today
Sams Gas Price San Angelo
Barber Gym Quantico Hours
Inloggen bij AH Sam - E-Overheid
211475039
E. 81 St. Deli Menu
Latest Posts
Article information

Author: Otha Schamberger

Last Updated:

Views: 5946

Rating: 4.4 / 5 (55 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Otha Schamberger

Birthday: 1999-08-15

Address: Suite 490 606 Hammes Ferry, Carterhaven, IL 62290

Phone: +8557035444877

Job: Forward IT Agent

Hobby: Fishing, Flying, Jewelry making, Digital arts, Sand art, Parkour, tabletop games

Introduction: My name is Otha Schamberger, I am a vast, good, healthy, cheerful, energetic, gorgeous, magnificent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.